Optreden voor het geld hoeft hij niet meer, daar is Albert Hammond (71) eerlijk in. Hits als One moment in time en It never rains in Southern California, vaak uitgevoerd door wereldsterren als Diana Ross en Aretha Franklin, hebben hem schat-hemeltje-rijk gemaakt. Morgenavond, 18 juni, zingt hij zijn bekendste nummers in de kleine (!) zaal van het Paard van Troje in Den Haag.

,,Financiën spelen geen enkele rol voor mij,” zegt de Britse muzikant, liedjesschrijver en producer die kan bogen op een platenverkoop van 360 miljoen platen. ,,Optreden kost mij meestal meer dan het iets oplevert. Maakt mij niet uit, dit vind ik leuk.”

Waarom hij de laatste jaren dan weer op het podium staat, na dat maar liefst 35 jaar niet te hebben gedaan? ,,Omdat ik de wereld wil laten weten dat ik er nog steeds ben,” aldus Hammond. ,,De optredens die ik nu geef zijn gebaseerd op mijn hele loopbaan, van mijn eerste hit in 1968 tot nu. Het zijn vijf decennia van succes waar ik over vertel en waar ik liedjes uit zing. Zonder hulp, zo uit het blote hoofd. Ik zag laatst dat Leonard Cohen op het podium autocue gebruikt, maar ik doe het zonder.”

Dat Hammond met deze show over zijn leven van popgoud nu in de kleine zaal van het Paard terecht komt baart hem geen zorgen. Resoluut: ,,Ik kom zingen, of het nu voor tien of tienduizend mensen is. Als er iemand is, treed ik op. En als ik zing ga ik door de zaal en schud ik de handen van mensen. Na afloop praat ik met mijn fans. Ik hoor dan zoveel mooie verhalen van hen. Over hun band met mijn liedjes, over hoe belangrijk mijn muziek voor ze is. Die verhalen alleen al vind ik prachtig.”

Albert West
Tijdens het concert memoreert hij ook aan zijn goede vriend Albert West met wie hij in de jaren ’80 het duet Give a little Love maakte. Albert Hammond was afgelopen vrijdag ook op diens begrafenis in Den Bosch. ,,Albert was een zeer bijzonder persoon, zo warm en oprecht. Toen ik van een fan hoorde dat hij was overleden, kon ik het simpelweg niet geloven. Ik had hem nog willen bellen om te vragen mee te zingen op mijn aanstaande optredens in Nederland. Ja, ik ben van zijn dood heel verdrietig geweest. Ik wil tijdens de shows nu graag een nummer aan hem opdragen, maar ik hoop dat ik dan niet volschiet.”

http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4078818/2015/06/17/Miljoenenster-legt-geld-bij-om-te-spelen-in-het-Paard.dhtml